söndag 2 september 2012

Long time no see

Det var en hel månad sedan jag senast hade möjlighet att se IFK Nyköping spela division 2-fotboll. Nu var det äntligen dags igen, men som ni säkert noterat sedan tidigare idag avgjordes matchen på Rosvallas plastgräs istället för betydligt gemytligare Folkungavallen. Plastgräs pallar regn bättre än naturgräs. Men lördagseftermiddagens vindar vittnade med all tydlighet om att det nu är höst i luften även om vädret och temperaturen blev allt angenämare ju längre matchen led.

Tyvärr räknades inte mer än ca 60 personer in i publikleden för denna dammatch. Men en snabb titt på Rosvallas parkering skvallrade om att det ändå var massor med människor på området. Nyköpings BIS herrar spelade seriefinal i sin division 2-serie därav alla bilar. Och utöver detta spelades det ishockey och senare även en dammatch i division 4 med IK Tun 2 på ena planhalvan.

Som brukligt är rapporteringen god när IFK Nyköping spelar. Idag skickade lokaltidningen ut Bemir Brkic på foto-uppdrag. Lokalsporten.se valde att rigga sin videokamera på herrmatchen som med all rätt drog storpublik. Mitt val för dagen kändes enkelt även om IFK Nyköpings damer sedan förra omgången är klara för fortsatt spel på samma nivå även nästa år (då de tack vare serieomläggningen spelar i det som kommer att heta division 1.)

Bemir Brkic fotade åt SN idag.

Förutsättningarna för dagens match har jag redan skrivit om här på bloggen. Och om jag snabbt sammanfattar matchen så var det mycket skickligt av IFK att rida ut anstormningen från gästerna och vinna med 2-0. Motivationen hos AIK var tydlig då de mer än gärna ville ha minst en poäng med sig för att säkra platsen i nästa års division 1. (Nu löste sig deras plats ändå tack vare utgången i en annan match idag runt kvalificeringsstrecket.)

IFK Nyköping startade matchen med följande spelare:
Målvakt: Patricia Kaldoyo
Backlinje: Malena Soini, Julina Andersson, Sofia Sandström, Karoline Pettersson
Mittfält: Melinda Hall, Jennifer Askesten, Alma Sjödahl, Edina Begovic, Amanda Johansson
Anfall: Hanna Persson
Bänk: Amanda Nordlie, My Zetterquist Helger, Katja Andersson, Sofia Sjöberg

IFK Nyköping tar ledningen i 17:e matchminuten då Edina Begovic en bit utanför straffområdet kontrollerat prickskjuter in 1-0 (efter fint förarbete bl.a. av Amanda Johansson.) Men redan i inledningsminuterna hade Patricia Kaldoyo i IFK-målet räddat hemmalaget från ett snabbt underläge. AIK rullade fint med sina tekniska och passningsskickliga spelare men det var ändå IFK som hade halvlekens näst bästa chans (utöver målet) genom ett friläge som Hanna Persson fick men som AIK-keepern räddade.

IFK tycktes vassare i sina anfallsalternativ än gästerna. Hanna Persson nyttjades i första halvlek som utpräglad target-player, och när IFK anföll via sina kantlöpare Jennifer Askesten eller Amanda Johansson blev det många gånger farligt men även centralt där målskytten Edina ständigt hotade.

Amanda Johansson närmar sig snabbt gammal god form. Mycket bra idag!

I samband med halvtidsvilan passade tränare Urban Strand på att byta in Sofia Sjöberg och Amanda Nordlie istället för Melinda Hall och Jennifer Askesten. I mitten av halvleken kom My Zetterquist Helger in istället för Alma Sjödahl. Andra halvlek präglades för IFK:s del av en hel del avancerade positionsskiften för bl.a. Amanda Johansson, Hanna Persson och Sofia Sjöberg. Men tydligt var att AIK var det spelförande laget som ju längre andra halvlek led flyttade upp mer och mer folk till mittfält och anfall.

AIK-pressen var markant i andra halvlek mot IFK Nyköpings mål.

Men med endast någon minut kvar straffade sig AIK:s kvitteringsjakt och glesnande försvarslinjer då Hanna Persson fick en boll, rundade två AIK:are samt målvakt och fick ett "enkelt" avslut fram till slutresultatet 2-0.

Hanna Persson. Hon kan hon.

Matchen igenom levererade formtoppade Edina Begovic på en hög nivå. Som hon spelar just nu är hon mycket svårstoppad, målfarlig och värdefull för IFK:s speluppbyggnad. Definitivt värd minst 4 brödrostar för dagens insats!

Edina Begovic håller en hög nivå i IFK Nyköping.

Men matchens lirare måste utan tvekan vara hemmalagets målvakt Patricia Kaldoyo. Uj vad hon var bra och säker. Hon innehar en egenskap som tyvärr inte delas med allt för många dam-målvakter, nämligen styrka i luften/det höga spelet i och framför mål. 5 brödrostar och poängräddare ett antal gånger under matchen! Och en bra målvakt har goda vänner i sina målstolpar, så även idag vilket bevisades av den rungande stolpträff AIK fick till i andra halvlek.

Patricia Kaldoyo gjorde en förträfflig insats i IFK Nyköping idag.

Nyfiken på fler matchbilder? Varsågod, du hittar 50 bilder i bildgalleriet. Bra fotoljus (med andra ord mulet utan allt för skarpa skuggor och kontraster men ändå fullt dagsljus) gjorde att det fastnade en och annan halv-bra fotbollsbild på den digitala filmen.