söndag 23 september 2012

Säsongens sista derby

För den som följt årets dam-trea har den inneburit en hel uppsjö med derbyn. IK Tun, Hargs BK, IFK Nyköping 2 samt Nyköpings BIS huserar alla i samma serie och under sena lördagseftermiddagen den 22/9 spelades det tolfte och sista derbyt när IK Tun tog emot Hargs BK. Tyvärr fick matchen spelas på Rosvallas konstgräs vilket tar bort i stort sett all trivsel och med säkerhet hemkänslan för arrangerande lag. Men det finns en praktisk fördel med konstgräs, det pallar nederbörd bättre än naturgräset!

Mås-te ha varit mycket matnyttigt på A-planen för alla fåglar som cirkulerade över Rosvalla.

Nu drog derbyt i alla fall fler åskådare till konstgräsplan B än matchen precis innan (IFK Nyköping 2-Åkers IF) och även om lagen spelade oavgjort, 1-1, vann nog Hargs-anhängarna själva läktarkampen. De lät i alla fall lite mer än Tun-supportrarna. Men vi 55 som bevittnade derbyt var nog alla i olika stadier av förfrysning innan matchen var över.

Första halvleken gav oss matchens två mål men inte så mycket mer. Med IFK:s match mot Åkers IF på näthinnan var kvalitén på denna match inte i nivå med vad de två lagen presterade. Nu tog sig dock tillställningen något i andra halvleken. Emelie Petersson gav Harg ledningen i 9:e minuten efter en trasslig situation efter en hörna där hon på halvdistans kunde trycka in ledningsmålet för det blåklädda laget.

Emelie Petersson blev Hargs BK:s målskytt i derbyt.

Kvitteringen lät inte vänta på sig. I 17:e minuten kunde IK Tuns Maja Karlsson med kraft dunka in 1-1 helt otagbart för annars duktiga Julia Svensson i Hargs kasse.

Maja Karlsson kvitterade för IK Tun.

Minuten innan första halvlek tog slut var det nära att Tun tagit ledningen men Julia lyckades tippa en farlig frispark med liten marginal över ribban.

Andra halvlek bjöd något bättre fotboll och i 12:e minuten var det nära för Hargs BK i samband med ännu en hörna. Nästa riktigt heta chans var Tuns då Erica Thorell kom loss i 35:e minuten men skottet smet straxt utanför målramen. De två sista riktigt heta chanserna hade Harg men inte heller de resulterade.

Lagen bjöd upp och spelarna vek inte ner sig. Och det är kvalité även det! Jag anser dock att 1-1 ska ses som ett rättvisande slutresultat och med det fick Tun endast en halv revansch från vårens 0-1-förlust mot Harg.

Nu har jag sett långt ifrån alla matcher som lagen spelat. En spelare som jag dock saknat länge i Hargs BK visade äntligen upp sig igen. Emma Andersson spelade inte hela matchen men gjorde fint ifrån sig.

Emma Andersson på väg förbi IK Tuns Rebecka Törnberg.

Bäst på planen i detta derby? Jag tycker IK Tuns Therese Sjöberg förtjänar det betyget! Hon gjorde en mycket stabil insats och är en fotbollsspelare som det är mycket svårt att möta samtidigt som hon gör det enklare för sina medspelare. Hon får utnämningen i viss konkurrens med duktiga lagkamraten Rebecka Törnberg som sällan gör en dålig match. Rebecka hade bland annat några derby-osande duster med Hargs Kajsa Petersson vilket ju hör till ett möte mellan fotbolls-grannar.

Therese Sjöberg i IK Tun håller hög klass.

Det blev tyvärr väldigt mörkt under de låga molnen och den nedgående solen, vilket också avspeglar sig på de 33 bilder jag lyckades pressa fram till bildgalleriet. Se dem och ha visst överseende med kvalitén...