måndag 8 augusti 2011

Halvtid i Nyköpingsfotbollen 2011, Stigtomta IF

Som intresserad betraktare på avstånd av damfotbollen i Nyköpingsområdet kittlas jag av utmaningen att summera statusen för damlagen när halva säsongen 2011 har klarats av.


Nu till det lag jag kanske ska ha bäst koll på av historiska och geografiska skäl, Stigtomta IF.

Stigtomta IF i div 5
Förra årets seriespel i femman var första året med seniorspel för många av tjejerna i truppen. Det forna F91-94 gick då upp i damlaget och så gjorde även hela ledargruppen, vilket innebar att man hade en väldigt stor organisation kring laget. Säsongen 2010, under ledning av huvudtränare Glenn Aronsson, lärde sig spelarna mycket under året och var under hösten ett stabilt presterande division 5-lag.

Inför säsongen 2011 har många av ledarna runt laget av olika skäl försvunnit. Under en kort period fanns endast målvaktstränare Robert Nyström kvar som tränare, men han har nu fått sällskap i tränarrollen av Daniel Sjöberg som tidigare haft olika tränaruppdrag i föreningen. På spelarsidan såg starten av försäsongen inte heller så ljus ut. Tre av förra årets startspelare försvann, och ytterligare tjejer har antingen slutat eller flyttat på sig. Glädjande då att man istället lyckats väcka fotbollsandarna till liv i några “äldre” bollsparkare. Tyvärr har det under våren visat sig att flera av dessa rutinerade tjejer gått skadade (vilket kan vara förståeligt om man under flera år haft uppehåll från idrottandet.)

Keepern Pia Karlsson är en mycket viktig kugge i Stigtomta IF:s lagbygge.


En nyckelspelare för laget är målvakten Pia Karlsson som i mina ögon blivit en mycket duktig målvakt. Kanske är det Robbans omsorg och förtjänster som målvaktstränare, men Pias förmåga att komma tillbaka efter alla skador pekar på en viss målmedvetenhet och envishet också. Ytterligare en viktig kugge för laget är mittfältskrigaren Malin Gustafsson som har lyckats plocka ner en och annan duktig mittfältsmotståndare genom åren.


Slitvargen Malin Gustafsson i träningsmatch mot Trosa IF / Vagnhärads SK  25/4 -11 på Häradsvallen.


Under försäsongens träningsmatcher stod det klart att man hade problem med målfabrikationen men också att man var lite för enkla att få hål på. Dessa problem har fortsatt under vårens seriespel där också skador ställt till det för den ganska tunna truppen. Som tur är har föreningens F95/96:or funnits tillgängliga, men de inlånade tjejerna kan knappast ännu bära upp damlaget i deras seriespelande. Sedan vintern tränar dock damlaget och F95/96 ihop så när väl flicklaget ska flyttas upp kommer det förhoppningsvis att gå smärtfritt.


Ida Lyngen har fått förtroendet att bära lagkaptensbindeln.


Tips om slutplacering:
Denna säsong ser inte ut att bära till en mittplats i femman som förra året. Tyvärr räcker man inte riktigt till trots att man inför säsongen gick ut med att laget skulle vara med och slåss om topplatserna i serien. Med tur finns en nu skadad spelare av klass tillgänglig för någon/några matcher i höst, vilket kan göra stor skillnad, men som bäst tippar jag att man kan kämpa sig till en 5:e-plats snäppet före Vingåkers IF och Hargs BK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar