tisdag 24 april 2012

IFK bet ifrån duktigt

I Svenska Cupen tog IFK Nyköping emot ex-allsvenska Hammarby IF DFF på Rosvallas konstgräsplan B tisdagskvällen den 24/4 -12. (Folkungavallens gräs är fortfarande inte redo att ta emot några fotbollsspelare.) Publikfest? Tyvärr inte, jag räknade in ett drygt 100-tal besökare i kvällssolen runt KGB. Men de som kom bjöds på god underhållning!

Bajen-supportrar ställer upp för sin förening i alla lägen!

Jag börjar med att gratulera Hammarby IF DFF till avancemanget i Svenska Cupen efter kvällens seger över IFK Nyköping med 2-0. Båda målen tillkom i första halvlek, det första redan efter 2 minuter och det andra på nick i samband med en hörna på tilläggstid. Trots att segern var rättvis och Hammarby-tjejerna kontrollerade matchen (så när som under en 20-30 minuter av andra halvlek) så kommer jag att ägna resten av bloggtexten åt att berömma IFK... Detta gör jag för att jag tycker att de förtjänar det men naturligtvis även sett ur ett Nyköpings-perspektiv.

IFK Nyköping fick inte precis någon drömstart i och med underläge direkt i inledningen. Men man stretade emot bra och spelade mycket disciplinerat med laget på rätt sida bollen under första halvlek. Jag gjorde en notering om att graviditets-lediga Therese Andersson hade varit mycket nyttig i en sån här match mot denna typ av motstånd, men tjejerna på mittfältet krigade på bra!

Amanda Nordlie från start på IFK Nyköpings mittfält idag.

Sista kvarten av första halvlek har hemmalaget fajtat sig in lite bättre i matchen och en frispark från Alma Sjödahls fot klaras med liten marginal av Hammarbys målvakt.

IFK Nyköpings vassaste chans ikväll klaras med liten marginal (tippas över ribban till hörna.)

Alma Sjödahl var mycket aktiv idag och tog för sig bra mot tufft motstånd.

IFK Nyköpings Alma Sjödahl.

Efter ett längre skadeavbrott under första halvlek (på en Hammarby-spelare) blev det 3 minuters tilläggstid och här utökade Hammarby sin ledning. Efter en ruggigt fin enhands-räddning av IFK:s målvakt Patricia Kaldoyo nickades efterföljande hörna i mål och bortalaget får göra ännu ett psykologiskt viktigt mål.

IFK Nyköpings Patricia Kaldoyo stod för flera mycket fina ingripanden ikväll.

I paus görs ett byte där Lisa Tholander byts ut och in kommer Sofia Sjöberg. I samband med detta byte flyttas Hanna Persson ut på höger yttermittfält. Intressant drag av tränare Urban Strand och Sofia tackade för förtroendet med en kraftfull och bestämd insats.

Lisa Tholander i IFK Nyköping under första halvlek.

Sofia Sjöberg under andra halvlek i anfallsposition.

När sedan Edina Begovic byttes in 10 minuter in i andra halvlek hade IFK nästan spelat ut alla de offensiva kort man hade att tillgå på bänken. Under den nästföljande 20-25 minutersperioden av halvleken tog hemmalaget över kommandot i matchen. (IFK gjorde sitt tredje byte i andra halvleks 19:e minut då Elin Forzelius byttes ut till förmån för Katja Andersson.)

Nu avslutades matchen med att Hammarby tog tag i saker och ting en sista gång för kvällen, men någon mer utdelning i form av mål blev det inte för gästande Norrettan-laget.

Om IFK Nyköpings skyttedrottning Hanna Persson har jag inte skrivit mycket. Hon gjorde sitt jobb bra under första halvlek, men då var IFK definitivt mer tillbakapressat än under andra halvlek. Kruxet var att Hanna under andra halvlek fick mer defensivt ansvar på sin kant men det hindrade henne inte från att göra flera räder på högerkanten (oftast i bra samarbete med Edina eller Sofia Sjöberg.)

Hanna Persson i IFK fick fajtas om bollen många gånger denna afton.

Det är roligt att se IFK Nyköpings unga ytterback Julina Andersson ta för sig oavsett motstånd. Ikväll tycker jag hon om möjligt gör en ännu bättre match än mot Smedby i lördags. Only the sky is the limit?

Julina Andersson gör vad hon kan för att hindra motståndaren från att nå bollen.

Jag har rabblat en mängd spelarnamn i ovanstående text men måste betona att det ikväll framförallt handlade om en nästintill helgjuten laginsats. Visst, man förlorade, vilket vinnarskallarna i laget säkert inte bör tåla, men laget gav aldrig upp och såg sig inte som slagna varken på förhand eller efter de tunga målen i första halvlek. Och som utomstående åskådare är jag förundrad över att detta IFK Nyköping kan vara samma lag som det jag såg spela mediokert nere i Norrköping för bara några veckor sedan då de med nöd och näppe slog Norrköping City.

Avslutningsvis lite gnäll. Efterhand som kvällsmörkret föll så blev behovet allt större att tända belysningen runt planen. Och lamporna tändes, men bara hälften på varje stolpe. Längs sidlinjerna och 10 meter in i planen anser jag att det t.o.m. var undermålig belysning. Ska det behöva vara så?