torsdag 19 april 2012

Inför seriespelet 2012, Hargs BK

Seriepremiärerna närmar sig nu med stormsteg. En genomgång kan vara på sin plats med ett avslutande tips om var våra lokala lag slutligen hamnar i sina respektive serier. Nu är det ju inte helt lätt att dra till med en gissning när de lokala lagens motståndare i serierna inte är kartlagda, men med ett getöga kastat på förra säsongens sluttabeller och chansningar på eventuellt ändrade styrkeförhållande ska det nog gå att få ihop ett tips i alla fall!


Hargs BK, division 3
Hargs BK är klubben som tvingats konstatera att det varit en del svängdörrar i laguppställningen de senaste åren. Man har fått se etablerade spelare gå till ett par olika grann-klubbar men inför förra säsongen gick man plus med några tillkommande spelare utifrån samt ett rejält tillskott i form av spelarna ur klubbens duktiga F95/96-lag. Av de lokala lag jag såg under hösten -11 var HBK Dam det hårdast kämpande gänget (men jag ska inte beskriva dem som ett brunkarlag.)


Spelarrörelser
HBK:s damtrupp ståtar med den längsta trupplistan av de lokala lagen på sin hemsida. Således svårt att som utomstående ha full koll på alla tjejer i division 3- och 5-truppen. Men under vintern vet jag i alla fall att man fått se bl.a. Alma Sjödahl, Inez Tranberg, Jenny Andersson och Sofia Rundström försvinna till andra föreningar. Och den energiske mittfältskrigaren Emma Petersson har inte varit i träning sedan i höstas.
När det gäller spelartillskott kan jag bara räkna in de från samarbetsföreningen Stigtomta IF, och då gäller det spelare som huvudsakligen kommer att visa sig i division 5-sammanhang (i alla fall initialt.) 13 tjejer av nuvarande 39 i trupplistan är från Stigtomta IF.


Försäsong
Inomhus gjorde HBK förra vintern mer eller mindre succé. Denna vinter har resultaten varit mer blygsamma men man satte i alla fall slutsegrande Telge United på plats i futsal-DM då man tvålade dit dem med 4-1. (HBK kom 3:a av 5 lag.) Dessförinnan hade man deltagit i ICA-Cupen där man som grupp-4:a inte gick vidare till slutspel. Och på tal om Ica så spelade man Ica Kvantum Cup i början av december men mäktade där inte med någon seger (mot svårt motstånd.) I City Gross Cup kom man 3:a av 4 lag och i Gästabudsbollen lyckades man för all del spela oavgjort mot slutsegrande IFK Täby och även mot Eneby men fick ge sig i kvartsfinalen mot Nyköpings BIS.
Utomhus började det nyblivna division 3-laget sitt träningsmatchande med en stjärnsmäll, 0-9 mot kommande seriekonkurrenterna Telge United. Därefter har man jämnat till siffrorna med 3 oavgjorda och en vinst. I Hallgrens Damcup hade man chansen att spela hem segertrofén men missade chansen i och med förlusten i sista matchen mot Nykvarns SK.


Placering 2011
Laget placerade sig som 5:a av 9 fullföljande lag i division 4. Och under vintern blev man erbjudna, och accepterade, en friplats i division 3.


Nyckelspelare 2012
Under de tillfällen jag sett Hargs-tjejerna under vintern och våren har jag tyckt mig se två tjejer som bör vara mycket viktiga för laget under det kommande seriespelet. Dels har vi den reslige mittbacken Sofia Johansson som med sitt stoiska lugn bidrar till linjerna i lagets försvarsspel.


Sofia Johansson i Hargs BK.


Sedan hittar vi något högre upp i banan lagets kreatör Ebba Bromée som gör det där extra i anfallsspelet.


Ebba Bromée, i Hargs BK sedan säsongen 2011 (från IK Tun.)


Påfyllning underifrån och i framtiden?
Damlaget lånade redan säsongen 2011 in några spelare från klubbens F97-lag till matcher i framförallt division 5. Dessa spelare har även figurerat under försäsongens träningsmatcher i år och de gör det bra! De yngre lagen finns och HBK, som är en av "stadsklubbarna", tycks sitta ganska säkert i båten när det gäller den framtida spelarförsörjningen.


Mitt tips
Steget från en mittenplats i division 4 till spel i 3:an är stort. Nu tror jag att laget ändå kommer att göra förhållandevis bra ifrån sig mot flera av de nya seriekonkurrenterna men jag kan ändå inte tippa laget högre än en 8:de-plats denna säsong. Tränarduon Mats Petersson och Thomas Petersson, jovisst stämmer det fortfarande att "alla heter Petersson i HBK", har en ung och utvecklingsbar trupp som de med lite mer tid och tålamod kommer att utbilda till framtida stordåd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar