lördag 21 april 2012

IFK nöjda premiärsegrare

Många var på plats. Inte alla, men många. Drygt 120 personer hade sökt sig till Rosvallas konstgräsplan B under lördagseftermiddagen för att se IFK Nyköpings damer premiärspela i damernas division 2 Södra Svealand mot Smedby AIS. Självklart fick damerna hålla till där läktare var iordningställda nu när Folkungavallen ännu inte är i spelbart skick. Idag fick man välja entréväg då Runtuna IK:s herrar hade sin hemmapremiär mot Vagnhärads SK på C-planen, men priset var detsamma och möjligheten att se två matcher till priset av en fanns där för den som klarar multitasking (bättre än undertecknad.)

Övre publikraden mer intresserad av herrmatchen på C-planen?

Att vädret ställt till det i premiäromgångarna av serierna råder det ingen tvekan om. Och Rosvallas B-plan var uppenbarligen bokad till kl 15.00 (matchstart) av ett gäng amerikanska fotbollsspelare vilket innebar att IFK och Smedby fick värma upp i var sitt hörn av planen...

De kallar detta för fotboll i Amerikat.

Domartrion för dagen bestod av huvuddomare Cecilia Löv (Älvsjö) samt assisterande Johan Andersson och Emil Lindhe. De skötte sig bra.

IFK:s lagkapten Malena Soini hälsar på domartrion Johan, Cecilia och Emil.

Matchen då? Ni som hängt med på internet under sena eftermiddagen och kvällen har säkert järnkoll på att IFK triumferade med en viktoria som skrevs till 4-1. En rättvis seger som hemmalaget lade grunden för under första hälften av första halvlek. IFK startade med en intensitet och glöd som Smedby inte alls var beredda på tycktes det. (Kanske spelade träningsmatchresultatet för några veckor sedan in då Smedby tämligen bekvämt vann med 4-0.)

En knapp kvart in i första halvlek var domaren tvingad att blåsa i pipan för matchens första av totalt två straffar till IFK Nyköping. Melinda Hall fram till straffpunkten och helt utan chans för målvakten satt bollen längst ner vid ena stolproten. Grattis fröken Hall, premiärskytt för IFK denna säsong!

Melinda Hall laddar för att slå straffen som innebar 1-0 till IFK Nyköping.

Några minuter senare var det dags för målnotering nummer två då Hanna Persson satte sitt första av två mål för dagen. Ett skott upp i nättaket och målvakten även denna gång helt utan chans.

Hanna Persson i IFK Nyköping med kontroll på bollen (och i hög fart som brukligt.)

Smedby jämnade ut spelet sista 20 minuterna av första halvlek men var egentligen aldrig nära en reducering. Men andra halvlek hann inte bli gammal (ca 3 minuter) innan ett snyggt anfall skapat av IFK Nyköpings Edina Begovic och Hanna Persson ledde till dagens andra straff. Denna gång fick Edina Begovic chansen, och hon tvekade inte utan satte säkert straffen otagbart för Smedby-keepern. Edina var för övrigt mycket aktiv på IFK:s mittfält idag, och laget spelade också ovanligt mycket genom denna lagdel.

IFK Nyköpings Edina Begovic slet hårt på IFK:s mittfält.

13 minuter in i andra halvlek gjorde hemmalaget sitt första byte när Jennifer Askesten gick ut och Malin Thorslund kom in. 8 minuter senare reducerade Smedby till 3-1 men fick aldrig kontakt i matchen trots detta mål. När sedan Hanna Persson gjorde 4-1 med endast ett par minuter kvar av matchen var det bara ett kvitto på att IFK var odiskutabla vinnare idag. (4-1 var ett resultat av ett fint förarbete av Karoline Pettersson som på gammalt sedvanligt manér jobbat ända upp till motståndarnas hörnflagga från sin ytterbacksposition därifrån hon sedan snyggt spelade in bollen till Hanna som självklart fanns spelbar framför motståndarmålet.)

Karoline Petterson, äntligen tillbaka i matchtröjan igen för IFK Nyköping.

IFK Nyköping gjorde sitt andra byte på tilläggstid när Amanda Nordlie kom in istället för Edina Begovic.

Många spelare bör vara nöjda med sin insats idag och förutom de jag nämnt ovan ska också unga Julina Andersson nämnas. På sin ytterbacksplats gjorde hon ett fint jobb, och resan hon tagit senaste månaderna är ganska anmärkningsvärd. I höstas spelade hon visserligen i division 2, men det var i flickornas division 2 där hon representerade Gnesta FF. Nu ett halvår senare har hon bl.a. ett SM-silver i futsal (F17) och finner sig själv stående på plan och spelandes division 2 för damer. Hell yeah...

Julina Andersson skötte sig fint i sin division 2-premiär.

Mer då? Jo, Hysén-brytningen av Sofia Sandström gick inte av för hackor. Och varför inte avsluta med ett par bakom-scenen-bilder? Jag inledde detta inlägg med att skriva att nästan alla var på plats, och det stämde i alla fall när det gäller Nyköpings lokala sportbevakare. Utöver 3 fotografer (varav en bloggare, alltså undertecknad) var Södermanlands Nyheter där men också det senaste tillskottet på Nyköpings idrottshimmel, lokalsporten.se. Det filmades och intervjuades så det stod härligan till på Rosvalla denna eftermiddag. Och idel glada miner från IFK-spelare samt ledare. Den här segern behövde de så innerligt om inte annat som ett kvitto på att de kan och är på rätt väg!

SN:s Björn Andersson intervjuar Hanna Persson.

Lokalsporten.se med Kalle Eriksson och Martin Brunelius förbereder intervju med Malena Soini.

Och bilderna då? Jodå, som vanligt i bildgalleriet som du hittar HÄR!